Χρονικό καραβανιού αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών της Βιο. Με. (12-15.10)



Ως κατάληψη libertatia συμμετέχουμε εξαρχής ενεργά στον αγώνα των εργατών της Βιο.με. Στα πλαίσια αυτού, συμμετείχαμε διακριτά στο καραβάνι αλληλλεγύης. Στα πλαίσια της ανοιχτής διαδικασίας του εγχειρήματος θεωρούμε την εποικοδομητική και επώνυμη κριτική απαραίτητη για την εξέλιξη αυτού όπως και κάθε αγώνα. Γι αυτό επιλέγουμε οχι μόνο να καταγράψουμε τα γεγονότα των ημερών αυτών, αλλά να θέσουμε και τα σχόλια μας.
To καραβάνι αλληλεγγύης αποτελεί την κορύφωση του πρώτου κύκλου αγώνα που στόχο είχε τη διάδοση και την περαιτέρω οργάνωση του κινήματος αλληλεγγύης σε πανελλαδικό επίπεδο. Κατά πρώτον θεωρούμε ότι επετεύχθησαν σε ικανοποιητικό βαθμό οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής. Απόδειξη αποτελεί το πλήθος των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που συστάθηκαν σ' όλη την ελλάδα.
Με αφετηρία τη θεσσαλονίκη την Παρασκευή 12/10 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση η οποία κατέληξε στο Ιβανωφείο, όπου και έγινε η συναυλία οικονομικής ενίσχυσης για τα έξοδα του καραβανιού.
Φτάνοντας στην Λάρισα,13/10 κατευθυνθήκαμε με πορεία προς την κεντρική πλατεία της πόλης που είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση-μικροφωνική. Η συμμετοχή του κόσμου της πόλης ήταν ικανοποιητική. Επόμενος σταθμός ο Βόλος, όπου έλαβε χώρα η προγραμματισμένη μικροφωνική και πορεία στους δρόμους της πόλης με μεγάλη συμμετοχή.
Την επόμενη μέρα στην Αθήνα, λόγω των καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της συναυλίας αλληλεγγύης. Τη δευτέρα το πρωί πραγματοποίηθηκε, με πολύ χαμηλή συμμετοχή κόσμου, πορεία προς το υπουργείο εργασίας με συνάντηση του προεδρείου του σωματείου της Βιο.με με τον υπουργό όπου και έλαβε την υπόσχεση για άμεση απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων.
Κρίνοντας από τον τρόπο που η κάθε πόλη αγκάλιασε το καραβάνι θεωρούμε ότι στην επαρχία υπάρχουν οι προυποθέσεις για την ανάπτυξη και τη μεγένθυση ενός κινήματος που θα κινηθεί προς την κατεύθυνση του ξεπεράσματος των οικονομικών διεκδικήσεων και των ορίων της υπάρχουσας μορφής των εργατικών αγώνων έχοντας ως αξιακό μέσο την αυτοδιαχείριση. Αντιθέτως, στην Αθήνα εντοπίσαμε μια αδυναμία τέτοιου είδους προσέγγισης που περιγράφεται παραπάνω.

Υ.Γ Συντροφικά ευχαριστούμε όλες τις συλλογικότητες και τα άτομα που επιμελήθηκαν της φιλοξενίας μας σ' όλους τους σταθμούς του καραβανιού

O αγώνας συνεχίζεται

Νίκη στον αγώνα της μεταλλευτικής

                                                                  με αυτοδιαχείριση της παραγωγης